Nog een maand

“Dear Ms. Lisa Berendsen,…” Zo begon de mail met de mededeling dat ik dan eindelijk een kot had. Na veel papierwerk en afwachten kan mijn avontuur bijna beginnen. Nog een maandje blijf ik hier in België en dan is het zo ver: op Erasmus in Leipzig.

Ik heb altijd zin gehad om eens in een ander land te gaan studeren of gewoon al wonen. Door te beginnen studeren in Leuven kwam dit idee natuurlijk weer naar boven. Mijn eerste academiejaar was nog maar net begonnen of ik werd al overrompeld met mails over buitenlandse studies. “Moet ik dat nú al allemaal beslissen?” Gelukkig had ik nog een jaartje om er eens over na te denken.

In het tweede jaar was het dan beslissingstijd. Ik had vrij snel voor Duitsland gekozen, aangezien ik Duits iets fijner vind om te studeren dan Frans. Na vele infosessies, die soms wat angstaanjagend waren, kregen we een vroeg kerstcadeau: alle bestemmingen voor het volgende jaar. Keulen, Dresden, Tübingen, Leipzig en nog zo veel meer, allemaal mogelijke steden waar ik het volgende jaar naartoe zou kunnen. Volgende stap was een top drie maken en een goede motivatiebrief schrijven. Aangezien ik dit jaar een super leuke Tandempartnerin uit Leipzig had, die me zo veel moois over Leipzig kon vertellen, was mijn nummer 1 snel gekozen. Op mijn tweede plaats volgde het mooie Dresden en daarna Keulen. Goed, hoe begin ik nu aan die motivatiebrief? Het maakte me niet zo veel uit, waar ik naartoe mocht, als ik maar op Erasmus kon, maar toch had ik een kleine voorkeur voor Leipzig. Het resultaat was dan ook een pagina waarin bijna 1/2 over Leipzig ging en de rest over de andere twee steden. Motivatiebrief klaar, punten van de examens erbij, mijn aanvraag was ingediend. Nu was het wachten.

Eind februari zou ik elke dag met Hannah Toledo nakijken in de hoop dat de bestemmingen er al op stonden. Elke keer moesten we elkaar teleurgesteld meedelen dat het nog niet zo was. Tot 17 maart hebben we zenuwachtig zitten wachten. We zaten rustig in de les Duits Taal & Tekst. Het was bijna pauze toen Hannah zei: “Oh my god. De bestemmingen staan erop!” Natuurlijk wou eduroam niet meewerken op dat moment en kregen we het maar niet geladen. Gelukkig kondigde professor Draye op dat moment pauze aan. Laden, laden, laden,… Het laden van het bestand leek wel eeuwen te duren, maar eindelijk konden we het zien. Snel zoeken naar mijn naam in het bestand en daar stond het dan: Lisa Berendsen Leipzig 1ste semester. “JA IK GA NAAR LEIPZIG!”, riep ik iets te luid door het lokaal. Mijn geluk kon niet meer op. Een meevaller was dat Hannah naar Dresden ging, een uur van Leipzig met de trein. Zo kan ik mijn top 2 ook een paar keer gaan bezoeken.

Als je dacht dat het zo simpel was, think again. Het ‘leuke’ gedeelte kwam nog: alles in orde brengen. Tegen dan je aanvraag – ja, nog een andere – indienen, zien dat je tegen dan een Learning agreement voor al je vakken die je graag wilt opnemen hebt – en laat me je vertellen, Leipzig en Leuven verschillen vrij hard -, zien dat je tegen dan je taalattest hebt ingediend, je taaltest voor Europa hebt gemaakt, enzovoort. En vooral hopen dat je alles goed doet. Allemaal van dat saaie, maar noodzakelijke papierwerk, waarvan je meestal niets snapt, het bezorgt je nog al veel stress. Je wil gewoon dat het over is en dat je kan vertrekken. Gelukkig is het allemaal in orde gekomen en kan ik nu bijna vertrekken. Het was even wachten op de bevestiging van mijn kot, maar ook dat is nu in orde.

Nu is de stress van het papierwerk voorbij en komt de stress/adrenaline voor het onbekende. Een hele nieuwe ervaring staat voor mijn deur. Hoe zal de campus eruit zien? Wie zal ik leren kennen? Hoe zullen de lessen zijn? Hoe zal mijn kot eruit zien? Allemaal vragen waar ik nu nog geen antwoord op heb. Ik kan niet wachten om het allemaal te ontdekken. Maar ergens is het een beetje bittersweet. Ik ga ook zo veel dingen missen: overgang van de scouts, leidingsweekend, vrienden in Leuven en de leuke feestjes daar, verjaardagen van familie,… Nog een maandje om van alles tien keer zo hard te genieten. Mijn laatste scoutsvergadering op 17 september, mijn laatste event met Think-Pink op 24 september, allemaal dingen om nog even alles voor te geven en daarna een nieuw ‘hoofdstuk’ beginnen. Het aftellen kan beginnen…

Advertentie

Gepubliceerd door lisaschrijfteenblog

Schrijven en nog meer schrijven. Het is een hobby gelijk een ander!

2 gedachten over “Nog een maand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: